Лятната ваканция не трябва да бъде намалена, защото тя изобщо не

...
Лятната ваканция не трябва да бъде намалена, защото тя изобщо не
Коментари Харесай

Янка Такева обясни защо ваканцията не бива да бъде намалявана

Лятната почивка не би трябвало да бъде намалена, тъй като тя въобще не е огромна, както считат хората. Това съобщи в предаването „ Тази заран “ по bTV председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева.
Първо, имаме летни учебни заведения, където децата с учебен недостиг учат 10 – 15 дни, с цел да наваксат пропуснатия образователен материал. Освен това доста деца вървят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната почивка, от която и учители, и възпитаници имат потребност, с цел да починат от напрегнатата работа през образователната година. Психолозите споделят, че такава смяна на образователното време със редуциране на ваканции основава огромен проблеми от позиция на пренастройване на организма, уточни още тя.

За правилото за уседналост за банкет в първи клас тя разяснява, че „ това е един метод да се упокои системата и родителите, с цел да може всеки родител, който живее покрай учебното заведение, да планува бъдещата ученическа активност на своето дете. „ Безспорно, че и тук няма угодия, тъй като се нарушава правото на избор на родителите, само че съм надълбоко уверена, че електронният банкет в първи клас е малко по-рискован, тъй като може да накара детето от „ Люлин “ да отиде в центъра или противоположното “.Министерството на образованието би трябвало да облече в политика тази лятна работа и да обезпечи финансиране през 2018 година, добави Такева.

Помолена да разяснява високата междинна възраст на учителите у нас, Такева попита: „ Смятате ли, че 50 години е висока възрастова конструкция, при изискване че през 2027 година пенсионирането ще става на 65 години? “По думите ѝ началният стадий на българската просветителна система е „ доста, доста добър “. „ Смятам, че тук би трябвало да стане по-скоро подборът на учителя, в сравнение с подборът на учебното заведение “,каза тя.

„ Европа приказва за удължение на трудовия живот. Българската просветителна система е на четвърто място по възрастова конструкция в света. И това не го споделям аз, а интернационалното проучване TALIS “, уточни синдикалният водач.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР